Muğla'nın Menteşe ilçesine yapımı süren çimento fabrikasına ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi.
BirGün’de yer alan habere göre, Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’daki Deştin Mahallesi’nde yapımı süren çimento fabrikasına karşı yöre halkının başlattığı mücadele sonuç verdi. Fabrikaya karşı açılan davada Muğla 2. İdare Mahkemesi, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararını iptal etti. Mahkeme kararında, “Dava konusu ÇED Olumlu Kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varıldı,” ifadelerine yer verildi. ÇED olumlu kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat’ta bölgede dokuz kişiden oluşan bilirkişi heyeti keşif yapmıştı. Dokuz bilirkişi de çimento fabrikasının kurulmaması yönünde rapor sunmuştu. Köylülerin avukatı Barış Aydın, karar sonrası BirGün’e yaptığı açıklamada, “Çimento fabrikası meselesi çok uzun süredir devam eden bir süreçti. Yapılmasıyla ilgili son rapor 2014’te verilmiş ve biz 2020’de bu rapora karşı dava açtık. Bu süreçte yaklaşık beş veya altı kez talep ettiğimiz yürütmeyi durdurma kararları ısrarla reddedildi. Açtığımız dava kapsamında bilirkişi incelemesi yapıldı ve toplamda 10 ayrı disiplin üzerinde bir değerlendirme yapıldı. Dosyada verilen her görüşte projenin ciddi sıkıntı içerdiği tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çimento fabrikasının sahibi bu rapora itiraz etti ancak bilirkişi raporu bu fabrikanın Muğla için tam bir çevresel yıkım olduğunu gösterdi,” dedi.
“Fed için sıkılaşma döngüsünde sona gelindi”
Strazburg'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda, Avrupa Birliği (AB) yenilenebilir enerji yönetmeliğinin güncellenmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni yönetmeliğe göre, 2030'a kadar AB'nin toplam enerji tüketiminde rüzgar ve güneş gibi çeşitli yenilenebilir kaynakların payı %42,5'e yükseltilecek. Ayrıca, üye ülkeler yenilenebilir payını %45'e ulaştırmak için çaba harcayacak. Bu düzenleme öncesinde AB yenilenebilir enerji hedefi 2030 için %32 seviyesinde bulunuyordu. En son verilere göre, AB ülkelerinin toplam enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payı %22 civarında seyrediyor. Yönetmeliğe göre, yeni güneş veya rüzgar enerjisi yatırımlarının izin ve onay süreçleri hızlandırılacak. Taşımacılık sektöründe temiz yakıtların payı artırılacak ve sektörün sera gazı emisyonları 2030'a kadar %14,5 azaltılacak. Yeni kurallar bu aşamadan sonra üye ülkeler tarafından resmen onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Söz konusu düzenleme, Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndaki iklim hedeflerini yakalamak ve Rusya'ya enerjide bağımlılığı azaltmak için hazırlanmıştı. Berenberg Ekonomisti Salomon Fiedler, ABD Merkez Bankası’nın yani Fed’in faiz politikası hakkında yaptığı değerlendirmede, “Fed için sıkılaşma döngüsünde sona gelindi. Bizce Fed ancak 25 baz puanlık bir faiz artışına gidebilir ve son faiz artışının ardından ilkbahara kadar değişiklik yapmayabilir,” dedi.
Libya’daki selde kayıp sayısı yedi bine ulaştı
Libya’daki selde iki binden fazla kişi yaşamını yitirirken, kayıp sayısının yedi bine ulaştığı duyuruldu. Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğunu ifade etti. Libya’nın Derne kentinde şiddetli yağışlar nedeniyle evler ve araçlar sular altında kaldı, elektrik ve iletişim hatları kesildi. Sel suları, cadde ve sokaklarda metrelerce yüksekliğe ulaştı. Kentte iki binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, kayıp sayısının da yedi bine ulaştığı açıklandı. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, selden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu. Libya Başkanlık Konseyi, yazılı bir açıklama yaparak aynı çağrıyı tekrarladı. Derne Belediye Meclis Üyesi Ahmed Emdur da Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Derne’de çok sayıda bina ve konutun tamamen sular altında kaldığını, altyapının sel sularıyla sürüklendiğini, ana yolların yıkıldığını, kamu ve özel mülklerde önemli kayıpların olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, tüm yerel, ulusal ve uluslararası ortaklara, bu zor dönemde zarar görenlere acil insani yardım sağlama çağrısında bulundu.
Jandarma Akbelen Ormanı’nda yurttaşların nöbet alanına girdi
Jandarma, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan yurttaşların nöbet alanına girdi ve çadırları söktü. Akbelen Ormanı’nda kömür madenine karşı köylüler, 2019’dan bu yana mücadele ediyor. Dava süreci devam ederken 24 Temmuz sabah saatlerinde bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Bölgede eylem başlatan İkizköy direnişçilerine jandarman biber gazlı ve coplu müdahale etti. Valilik son olarak kömür madeni için başlatılan ağaç kesiminde ‘gerekli işlemlerin sona erdiğini’ kaydetse de alanda iş makineleri çalışmaya devam etti. Alanda bulunan belgeselci Hakan Tosun’un aktardığına göre, dün sabah jandarma nöbet alanına girerek çadırları ve malzemeleri topladı. Alanda bulunan gazeteci Kazım Kızıl’ın aktardığına göre ise, çadırların kurulduğu özel mülk alanına girişler yasaklandı. İçerideki eşyaların bir kısmı Orman Genel Müdürlüğü’ne götürüldü. Tepki gösteren İkizköylüler alana girmeyi başararak ‘acil destek’ için seslendi. Nöbet alanını terk etmemede kararlı olduklarını söyleyen İkizköylüler, “Herkesi dayanışmaya çağırıyoruz,” dedi.